Så här byter du ditt filter

Att byta filter i ditt ventilationssystem är enkelt. Och det är något du enkelt kan göra själv. 

Det finns många olika system på marknaden, som naturligtvis ser olika ut och som därför också skiljer sig åt när det kommer till filterbyten. 

Här får du svar på många av dina funderingar kring de flesta nyare filtren:

Du behöver två filter för ett filterbyte - ett för det ställe där luften kommer in i hemmet (insugningen) och ett för det ställe där luften förs ut ur hemmet igen (utsugningen). 

Nej, systemet måste stängas av innan filtren byts ut. Systemet stängs vanligtvis av på kontrollpanelen eller med en strömbrytare på själva systemet. 

Glöm inte att starta systemet igen! När du har bytt filter och stängt av systemet måste du naturligtvis sätta igång det igen. 

På vissa system finns det små skruvar som bara behöver lossas, och på andra system är det en lucka som kan öppnas.

Panelfilter installeras direkt i systemet. Våra finfilter - pollenfiltret och SafeAir-filtret - och i vissa fall vårt standardfilter - är panelfilter som helt enkelt kan installeras direkt i systemet. 

Finfilter installeras på insugningssidan. Pollenfiltret och SafeAir-filtret är finfilter som installeras på insugningssidan - där luften kommer in i hemmet. På utsugningen kan du helt enkelt sätta in ett grovt filter (Standardfilter). Om sedan tidigare finns en filterram på insugningssidan måste den tas bort innan finfiltret kan installeras. 

TIPS: Om du är osäker på vilken sida insugningssidan är kan du under de kallare månaderna känna efter vilken sida som har kall luft, som kommer utifrån. Under de varmare månaderna kommer du inte att känna någon temperaturskillnad, så du måste titta på dina nuvarande filter i systemet. På utsugningssidan ser du ett fint lager grått hushållsdamm. Insugningssidan är den sida som samlar in damm och smuts från utsidan, så det är här du hittar döda insekter etc.

Luftens riktning genom filtret

Det kan vara svårt att se luftflödets riktning, men som en allmän regel rör sig luften genom filtret mot mitten av ventilationssystemet. Det vill säga mot värmeväxlaren, som vanligtvis är en sexkantig grön låda i mitten av anläggningen.

Det är viktigt att du monterar filtret så att det är riktat åt rätt håll. Vårt standardfilter har en progressiv fiberstruktur som garanterar optimal filtrering. Vi har färgat fibrerna så att det är lätt att se skillnaden mellan filtrets in- och utsida. Det är enkelt: blått betyder dammsidan. Vitt betyder den rena sidan.

Ditt standardfilter är vända åt rätt håll när luften går in på den blå sidan och ut på den vita sidan. Detta innebär att den vita sidan måste vara riktad mot mitten av anläggningen.

För dig med filter som är monterat i systemet med en fast ram har vi bifogat en etikett med en pil som visar åt vilket håll luften ska passera genom filtret. 

3 tips från Filterhuset

► Anteckna gärna när du byter filter. Det kan vara svårt att komma ihåg när du senast bytte filter i ditt system. Därför rekommenderar vi att du antecknar datumet för filterbytet, så att du kommer ihåg det till nästa gång. I paketet ingår ett klistermärke där du kan skriva ner datumet för filterbytet. 

► OBSERVERA! De använda filtren ska slängas som mindre brännbart material. De är fyllda med mikropartiklar som kan vara skadliga för hälsan - och om filtren har suttit länge i systemet kan de också innehålla svampsporer. Kom ihåg att tvätta fingrarna efter att du har rört vid dem. 

► Har du funderingar? Längre ner på våra systemsidor hittar du systemens användarmanualer med mer information. 

3 säkra tecken på att ditt filter behöver bytas 

Du kan enkelt hålla koll på om filtret behöver bytas:

Ditt filterlarm lyser i kontrollpanelen

light-bulb-shine

Du har imma på insidan av fönstren på morgonen

smart-house-window

Systemet låter eller vibrerar mer än normalt

music-ear

Byte av filter på Nilan Comfort 300 LR

Om du är osäker på hur du byter filter i ditt ventilationssystem ser du nedan ett filterbyte i ett av våra mest sålda system.

Hittade du inte vad du sökte?

Är du fortfarande osäker på vilket ventilationssystem du har monterat i ditt hem eller har du svårt att välja vilken filtertyp du ska använda? Då är du välkommen att kontakta Filterhusets Kundtjänst. Vi finns redo att hjälpa dig med dina eventuella frågor.

Kontakta oss

Adress

Retur
Farum Gydevej 75
3520 Farum

DANFILTER ApS
CVR-nummer: 10062527

Öppettider

Kundtjänst telefon:
Man - tors kl. 12.30 - 15.00
Fre kl. 9.00 - 12.00

Hittade du inte vad du sökte?

Är du fortfarande osäker på vilket ventilationssystem du har monterat i ditt hem eller har du svårt att välja vilken filtertyp du ska använda? Då är du välkommen att kontakta Filterhusets Kundtjänst. Vi finns redo att hjälpa dig med dina eventuella frågor.

Kontakta oss

Adress

Retur
Farum Gydevej 75
3520 Farum

DANFILTER ApS
CVR-nummer: 10062527

Öppettider

Kundtjänst telefon:
Man - tors kl. 12.30 - 15.00
Fre kl. 9.00 - 12.00

keyboard_arrow_up
menu