Familiehygge i bolig

Så blir du av med radon i hemmet

Utgiven den: 28-06-2020.

Det finns ingen tvekan om att ventilation är viktigt för ett bra inomhusklimat, men ditt hus kan ventileras både mekaniskt och naturligt. Vi har gjort en guide till dig så att du kan se fördelar och nackdelar med båda metoderna.

Ventilation är viktigt eftersom du kan känna huvudvärk, trötthet och få astma om ditt inomhusklimat är dåligt. Luften utanför ditt fönster kan vara förorenad om du bor nära en trafikerad väg, fartygstrafik eller i närheten av bostäder med vedspisar. Du förorenar dessutom luften när du befinner dig i din bostad, det är små vardagssaker som att laga mat, duscha och tvätta kläder som förorenar luften i ditt hem. 

Det är därför viktigt att lägga fokus på ett bra och hälsosamt inomhusklimat, så att du och din familj inte blir sjuka. Behovet av ventilation beror på flera saker, t.ex. hur många människor som bor i ditt hus och hur stort huset är. Om ni är många människor på en liten yta är behovet av ventilation större. 

Är du osäker på hur du minskar radonnivån i din bostad eller vilket filter som passar till ditt system? Då ska du kontakta våra duktiga filterexperter här.

Radon stiger upp ur marken och är framförallt en osynlig risk för dig och din familj under vinterhalvåret. Radon är luktfri, syns inte och smakar inte men den är där. Mängden och koncentrationen beror på väder, var du bort och din bostad. 

Om ditt hus är otätt i grunden stiger radon upp igenom sockeln och grunden. Små sprickor släpper in det cancerframkallande ämnet i ditt hem. Tidigare trodde man, felaktigt, att det endast var i källare som radon var ett problem, men det stämmer tyvärr inte. Vi bör alla undersöka radonnivån i våra bostäder.

Mät din radonnivå – enkelt

Tidigare har det varit en lång process att genomföra en radonmätning i sitt hem – men det är det inte längre. 

Med Airthings Wave – en avancerad radonmätare – kan du enkelt mäta radonnivån. Du vinkar till Airthings som därefter visar färgen ”grön”, ”gul” eller ”röd”, där grön symboliserar ett bra och hälsosamt inomhusklimat och rött ett dåligt. 

Om du vill ha en mer detaljerad mätning ska du bara titta i den tillhörande appen på din telefon, så kan Airthings både informera dig om radonnivå, luftfuktighet och CO2-nivå i din bostad. 

Du kan ställa flera mätare i ditt hem, du kan t.ex. mäta nivån i din källare och på första våningen. Läs mer om Airthings här.

equipment-pressure-measure

Minska radonnivån i din bostad

Även om en höjd radonnivå ofta hänger ihop med ett dåligt inomhusklimat är det inte tillräckligt att bara vädra.

För att minska radonnivån är det viktigt att täta golvkonstruktioner, hålrum i väggar och andra sprickor där radon kan komma upp ur marken. Det är dessutom viktigt att ditt hus är korrekt ventilerat. Vi rekommenderar alltid att man använder mekanisk ventilation eftersom den är mer effektiv och säker – den här metoden gör dessutom att du inte förlorar värme. Mekanisk ventilation kan även hjälpa dig med fuktproblem i bostaden. 

Ett ventilationssystem suger ut luft ur bostaden och blåser in ny luft, vilket gör att luftbytet sker konstant och kontrollerat. Innan luften kommer in i bostaden blir den filtrerad av ett filter som säkerställer att luften som blåses in i bostaden är ren och säker.

temperature-down

Testa ditt inomhusklimat med en radonmätare

Airthings Wave

Airthings Wave är en avancerad radonmätare som visar radonnivån och luftfuktigheten – både på din enhet och i din telefon. Med Airthings Wave mäter du koncentrationen av radon, luftfuktigheten och temperaturen direkt. All data sparas och ses via appen som ger dig data per dag, vecka, månad och ett genomsnitt. Om Radonnivån blir för hög kan du även få ett larm som varnar i tid. Airthings varnar med färger och visar om du har grön, gul eller röd radonnivå.

Är du osäker på hur du minskar radonnivån i din bostad eller vilket filter som passar till ditt system? Då kan du kontakta våra duktiga filterexperter här.

Registrering för nyhetsbrev

​ Taggar

Inomhusklimat

Läs mer av våra inspirerande artiklar

keyboard_arrow_up
menu