Familiehygge i bolig

Bli av med (mycket) radon i bostaden genom god ventilation

Utgiven den: 11-08-2022.

Förhöjda radonhalter i din bostad kan vara associerat med dåligt inomhusklimat - men det betyder inte att du kan ta bort all radon med god ventilation. Men du kan sänka nivån avsevärt.

Radon är en cancerframkallande radioaktiv gas, som tränger in i bostäder från marken genom små sprickor och otätade passager i husgrunden. Det är framför allt under vinterhalvåret, när vi sätter på värmen och det är kallt ute, som radon tränger in i bostäder.

Så tränger radon in i bostäder
Under de kalla månaderna värmer vi upp våra bostäder. Den varma luften stiger uppåt, och letar sig ut ur huset genom små läckor. Detta skapar ett relativt undertryck i bostaden, och luft sugs därför upp från marken under bostaden. Denna luft från marken innehåller högre och lägre koncentrationer av radon, beroende på var du bor i landet - och hur mycket radon som sipprar in i din bostad beror på hur tät husgrunden är.
 

Reducera radonhalten med god ventilation
För att minska radonhalten i ditt hem måste du se till att det finns ett kontinuerligt luftutbyte för att späda ut radon i luften. Det räcker alltså inte med att öppna fönstren för vädring några gånger om dagen. Så snart du stänger fönstren börjar radonhalten stiga igen.

Du bör helst ha ett ventilationssystem som automatiskt byter ut luften i din bostad. Enligt byggreglerna måste ventilationssystemet byta ut all luft i bostaden varannan timme, vilket gör att radonhalten i bostaden ständigt späds ut.
 

Testa radonhalten i din bostad
Det är alltid en god idé att testa radonhalten i din bostad med en radonmätare. Det finns flera på marknaden och du kan även köpa dem här på Filterhuset.dk Se Filterhusets urval av radonmätare här

Vill du veta mer om radon? Läs om Vad är radon och hur tränger det in i din bostad?

Har du ett ventilationssystem i din bostad? Läs om Radonskydd och varför ventilationssystemet kan vara till hjälp

Testa ditt inomhusklimat med en radonmätare

Airthings Wave

Airthings Wave är en avancerad radonmätare som visar radonnivån och luftfuktigheten – både på din enhet och i din telefon. Med Airthings Wave mäter du koncentrationen av radon, luftfuktigheten och temperaturen direkt. All data sparas och ses via appen som ger dig data per dag, vecka, månad och ett genomsnitt. Om Radonnivån blir för hög kan du även få ett larm som varnar i tid. Airthings varnar med färger och visar om du har grön, gul eller röd radonnivå.

Är du osäker på hur du minskar radonnivån i din bostad eller vilket filter som passar till ditt system? Då kan du kontakta våra duktiga filterexperter här.

Registrering för nyhetsbrev

​ Taggar

Inomhusklimat

Källor: 

Boverket

Läs mer av våra inspirerande artiklar

keyboard_arrow_up
menu